Moc tě zdravím.
Jsem velice rád, že máš zájem se mnou spolupracovat. Pokusil jsem se proto sepsat základní body fungování naší pracovní komunity a dal je sem na webové stránky.
Vzdělání a schopnosti
Po zkušenostech z předešlých let a akcí, se snažím dávat přednost lidem, kteří mají nějaké řemeslné zkušenosti a znalosti. Nicméně zapálení a zájem o tuto oblast je také pro mě velice důležité. Konkrétních požadavků mám hodně, ale zjistil jsem, že je to trochu utopie, nebo je to velice těžko dosažitelné.
Oficiální vzdělání nepožaduji, ale chci, aby se každý individuálně vzdělával jak na kurzech, tak i ve volném čase. Je třeba získávat další informace a nastudovat si dané téma předem. Protože se snažím dělat kompletní celky, dostaneme se ke každé práci na domě. Zajistí nám to práci na jednom místě na delší dobu, můžeme se stavbě intenzivněji věnovat a hlouběji ji pochopit a vytvořit si na ní příjemné podmínky. Nevýhoda je, že to není rutina a musíme mít alespoň povědomí o celé stavbě, abychom mohli části mezi sebou dobře propojit. Schopnost odborně improvizovat je velice důležitá. Odborně je myšleno, že to řešení, které vybereme, bude na řemeslné úrovni a nebude to amatérská práce. Aktivní hledání práce na stavbě, obsažení stavby jako celku na své úrovni vzdělání, zapamatování si postupů a řešení, aj..
Místo práce
Je třeba počítat s cestováním a to i dál než za humna. Práci beru po celé ČR, ale v poslední době se snažím směrovat domů do severních Čech. Čechám dávám přednost i před zahraničím. Dopravu neplatím, ani na ni nepřispívám (alespoň zatím). Každý si musí sám zvážit, jestli jeho schopnosti a rychlost dokáží tento náklad zaplatit. Pokud je to dopravně možné, tak jsem schopen po cestě spolupracovníky posbírat a zase je rozvézt.
Pracovní doba
V současné době jezdíme na osmidenní turnusy a šest dní volna st-po. Odjezd ze stavby v út v 17:00 a příjezd zpravidla v pondělí večer. Pracovní doba je od 7:30 do 18:30 v zimě od 7:15 do 17:30. Hodinová pauza na oběd od 13:00 do 14:00, která se nezapočítává do pracovních hodin.
Mzdy a odměny
I když to není jednoduché, snažím se zaplatit odpovídající mzdu za odvedenou práci. Neplatím lidi za délku, po kterou se mnou pracují, ani podle potřeb, které mají. Peníze se odvíjí v každém případě od odpracovaných hodin. Podle toho se peníze rozdělují. Další kritérium jsou schopnosti, znalosti, dovednosti a zkušenosti, které člověk má. Další je potom rychlost, se kterou práci dělají a odvedená kvalita. Neplatí tady, že někdo pracuje sice pomalu, ale kvalitně. Tak to vždy nefunguje. Pracuji na tom, aby se některé práce dělaly v úkolové mzdě a dalo se vydělat i víc peněz za kratší dobu. První dva zkušební dny zájemci pracují bez odměny. Jsou určeny k tomu, abychom se mohli v klidu poznat. Následující dny si dohodneme nějakou nástupní odměnu podle schopností, přístupu k práci a kolektivu.
Mzdy na fakturu, podle zařazení, se pohybují zhruba takto:
pomocník 70-100 Kč/h
pracovník bez odbornosti 100-130 Kč/h
řemeslník 130-180 Kč/h
řemeslník-vůdce 180-200 Kč/h
Jsou to jen orientační mzdy. Některé úkolové akce vycházeli i na 240 Kč/h. Pracovníci pobírající podporu nemohou dostat mzdu. Pracují zkušebně a potom musí přejít na živnost.
Investice
Veškeré nářadí a zázemí zařizuji a platím já. Jsem hlavní zodpovědnou osobou. Také se starám o veškeré investice. Není tedy třeba si lámat hlavu s nákupem nářadí. Pokud je třeba něco zakoupit, společně se dohodneme, co bude nejlepší a to zajistím. Je ale důležité, to co nakoupím používat. Snaha je vybavení stále rozšiřovat a zlepšovat.
Zázemí a skupina
Žijeme na stavbě v malé komunitě od 2 dvou 5 členů. Neznamená to, že děláme vše společně, ale že každý sleduje, co je třeba udělat, abychom se cítili všichni dobře. Jednou to udělám já a vím, že příště to udělá někdo jiný. Myslím tím nádobí, zametání, větrání, odpadky, balení aj. nezáživné práce. Oběd vaří jeden z pracovníků, jako kuchař (ten, koho to baví) a je za to zaplacen. Snídaně a večeře je ze společných zásob, tak jako oběd. Cena stravy vychází na den včetně mzdy kuchaře na cca 140,-Kč, může se ale měnit podle podmínek. Vaříme stravu bez masa. Jednak proto, že se špatně skladuje a jednak pro to, že je z něj větší špína a nepříjemný odpad. Je ale možné v menší míře koupit uzeniny, aby masový strávníci nestrádali. V zimním období, pokud je to možné, docházíme někam do jídelny.
Bydlení je v sezonu v karavanu pro 5 lidí. Přednost mají dlouhodobě spolupracující. Je třeba počítat s omezenou možností soukromí. Je tam menší lednice pro společné zásoby, elektřina, postele a skříně. Když je nás víc, tak vlastní stany se zázemím v karavanovém stanu. Snaha je mít i dobrý internet. Sprcha venkovní s vlažnou nebo teplou vodou přes průtokový ohřívač. Záchod suchý (kadibudka). V zimě je to podle stavby ubytovna nebo byt.
Je potřeba počítat s tím, že v životě ani v práci není vše ideální a je třeba být přizpůsobivý, aby vše fungovalo. Taková je moje představa.
Jsou samozřejmě možné individuální dohody, ale většinou to potom nefunguje.
Napiš, jestli je to pro tebe přijatelné a chceš se mnou pracovat.
Pěkný den přeje Honza